Турският външен министър Хакан Фидан каза в сряда, че Турция ще

...
Турският външен министър Хакан Фидан каза в сряда, че Турция ще
Коментари Харесай

Турция подкрепя делото за геноцид на Израел в Газа

Турският външен министър Хакан Фидан сподели в сряда, че Турция ще се причисли към делото за геноцид на Южна Африка против Израел в Международния съд (МС), оповестява " Ройтерс ".

Той направи изказването по време на взаимна конференция с външния министър на Индонезия Ретно Марсуди в Анкара. 

" След привършване на правния текст на нашата работа, ние ще представим декларацията за публична интервенция пред Международния съд за осъществяване на това политическо решение, сподели Фидан. Турция ще продължи да поддържа палестинския народ при всевъзможни условия ", сподели той.

Министерски съвет подреди на Израел през януари да се въздържа от всевъзможни дейности, които биха могли да попаднат в Конвенцията за геноцида и да подсигурява, че войските му не правят геноцидни дейности против палестинците, откакто Южна Африка упрекна Израел в управителен от страната геноцид в Газа.

Припомняме, че през януари президентът Реджеп Ердоган сподели, че Турция дава документи за делото в Международния съд, прочут още като Световния съд.

Израел и неговите западни съюзници определиха изказванието като безпричинно. Окончателното решение по делото на Международния съд на Южна Африка в Хага може да отнеме години.

Ако Международният углавен съд (МНС) издаде заповеди за арест на израелски държавни чиновници по обвинявания, свързани с войната против " Хамас ", това ще бъде скандал от исторически мащаб. Това съобщи във вторник израелският министър председател Бенямин Нетаняху.

Ден по-рано Израел изрази угриженост относно съобщенията, че МНС може да се готви да издаде заповеди за арест.

Министерски съвет се занимава със разногласия сред страни, до момента в който МНС се занимава с наказателната отговорност за военни закононарушения.

МНС - който има право да упреква лица във военни закононарушения, закононарушения против човечеството и геноцид - проверява трансграничната офанзива на " Хамас " от 7 октомври и последвалата военна офанзива на Израел против Газа, която към този момент е в седмия месец.

Израел изрично отхвърля обвиняванията в геноцид. Тя започва настоящата си военна акция в Газа за да унищожи " Хамас ", палестинската въоръжена формация, която атакува Южен Израел на 7 октомври, убивайки към 1200 души и отвличайки 253 заложници, съгласно израелските данни.

Повече от 33 000 палестинци са били убити по време на израелската акция в Газа.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР